Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 20 of 20

Thread: Tough Cold Starts

  1. #11
    Administrator MetroMPG's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    1000 Islands, Ontario
    Posts
    4,436
    Thanks
    1,454
    Thanked 557 Times in 430 Posts
    Any update on the problem, Weirdoh55?


        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2015 Micra S manual: 5.0 L/100 km ... 56.5 mpg (Imp) ... 20.0 km/L ... 47.0 mpg (US) ...


  2. #12
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2019
    Location
    Alberta Canada
    Posts
    8
    Garage empty: add car
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    No updates. It starts as long as i start every day. I haven't brought it back to the dealer for further testing. If i figure out what the problem is I will certainly pass the info on

  3. #13
    Junior Member HugeHaggis's Avatar
    Join Date
    Aug 2019
    Location
    Ontario
    Posts
    7
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    I have a 17 S and same issue, 80,000km on it. Only does it on cold days, usually all winter long. Started the first winter I had it. Priming the fuel pump has always worked for me up until now. It wonít stall but nearly stalls. I have a manny tranny. Engines never cold enough for the dealer to have the same problem. I do think itís an issue of lack of fuel getting to the engine. Once itís about to stall the cpu tells it to send more fuel. This is just my working theory. I personally am not too concerned but I will mention it when it goes in for itís next oil change and write back if I get any kind of resolve.

  4. #14
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2019
    Location
    Alberta Canada
    Posts
    8
    Garage empty: add car
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    That is exactly qhat mine is doing as well. If you find out anything yes please let me know.

  5. #15
    Administrator MetroMPG's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    1000 Islands, Ontario
    Posts
    4,436
    Thanks
    1,454
    Thanked 557 Times in 430 Posts
    Another idea: have you searched or posted on the Versa forums? Exact same engine, so probably people over there are experiencing the same problems. And there are probably 20x more Versas on the road than Micras in North America.

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2015 Micra S manual: 5.0 L/100 km ... 56.5 mpg (Imp) ... 20.0 km/L ... 47.0 mpg (US) ...


  6. #16
    Junior Member
    Join Date
    May 2018
    Location
    Quebec
    Posts
    11
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Keep in mind on the Micra the pump primes in the run position but then shuts off and waits for Cam/Crank signal to restart. If you have an issue with either the cam or crank sensor there will be problems getting fuel.

  7. #17
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2019
    Location
    Montreal
    Posts
    12
    Thanks
    0
    Thanked 5 Times in 3 Posts
    It seems to be a common starting issue. I have a 2015 with 50K kilometers, manual trans. When it's cold -5C and below it starts fine and goes into a fast idle. In the summer when its warm, no problems. It's when it's a little cool out say 5C -0C the engine starts, then almost stalls as the RPM drops to almost zero before the ECU/fuel system kicks in and then it will idle. To date it has never really stalled out, but it always makes me think it will. It makes no difference if I prime the pump before. I had to change a faulty cam position sensor this past summer and had hoped it would improve this starting glitch, but it hasn't.

  8. The Following User Says Thank You to Moflow For This Useful Post:

    MetroMPG (11-25-2019)

  9. #18
    Member
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Coquitlam BC
    Posts
    69
    Thanks
    0
    Thanked 30 Times in 18 Posts
    Any chance you have access to an OBD2 scanner? It would nice to see if any error codes
    are stored & possibly not causing a "Check Engine" light to come on.
    I have an iphone & use a WIFI OBD2 device & use an App called OBD scanner.
    I am not sure what sensor readings to check for your problem, however I can verify on
    my car the "Fuel System Status" goes from Open Loop to Closed Loop within 10 seconds of cold
    starting. I assume this means all sensors are working & the ECU is happy.
    There is also Short term & Long term fuel trim readings which the app says are key diagnostic parameters.
    The App says these values should +/-10% which they are on my car.
    On a Subaru Ascent Forum I follow owners mention long cold cranking times & some suspect a weak battery.
    I see the following item under the Nissan emissions warranty " Idle air control system" which sounds like it
    could be related to your problem but also may not be covered after the main warranty runs out.
    Just another wild assed guess but try running Chevron Supreme with techroline for a tank or 2 to cleanup
    your fuel system. It resolved a rough running problem I had with a Yamaha portable generator.

  10. #19
    Administrator MetroMPG's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    1000 Islands, Ontario
    Posts
    4,436
    Thanks
    1,454
    Thanked 557 Times in 430 Posts
    Quote Originally Posted by jimwilly View Post
    I have a Dodge Grand Caravan with 3.6L V6 & one day I started the van, moved it 1 foot & shut off.
    The next day it was hard to start, a big cloud of grey exhaust came out & was rough idling.
    I assume because there was excess fuel in the intake from the last quick start/stop.
    I've experienced this with a different car, exact same circumstances. It's a known problem of over-rich mixture on the next start.

    What was the outside temp when that happened? A bit below freezing?

        __________________________________________

        click to view fuel log View my fuel log 2015 Micra S manual: 5.0 L/100 km ... 56.5 mpg (Imp) ... 20.0 km/L ... 47.0 mpg (US) ...


  11. #20
    Member
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Coquitlam BC
    Posts
    69
    Thanks
    0
    Thanked 30 Times in 18 Posts
    It was cold out but not freezing



Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •